How to identify

The Cuckoo is a dove-sized bird with a blue-grey back, head and chest, and stripey black and white belly. Its sleek body, long tail and pointed wings gives it an appearance not unlike Kestrels or Sparrowhawks.

Call

Cuckoo

David Farrow / xeno-canto

Key features to look out for

  • Blue-grey back, head, and chest 
  • Stripey black and white belly
  • Sometimes get confused with Kestrels and Sparrowhawks 

Conservation status

Their recent population decline makes this a Red List species in the 2021 UK Conservation Status Report. Red is the highest conservation priority, with species on this list needing urgent action. Species on this list, such as Cuckoos, are globally threatened, with big declines in breeding populations and ranges.

Where and when to see them

Difficulty rating - Medium

All over the UK in summer, excluding some areas of Scotland. 

Key

  1. Resident
  2. Passage
  3. Summer
  4. Winter
* This map is intended as a guide. It shows general distribution rather than detailed, localised populations.
UK distribution map for Cuckoo
  1. Jan
  2. Feb
  3. Mar
  4. Apr
  5. May
  6. Jun
  7. Jul
  8. Aug
  9. Sep
  10. Oct
  11. Nov
  12. Dec

Behaviour

Cuckoos are most famous for being as ‘brood parasites.’ That means that they don’t build their own nests, but the female Cuckoos lay their eggs in other birds’ nests. Meadow Pipit nests are particularly favoured! Over a season, the female Cuckoo will lay between 12 and 22 eggs, and all in different nests, though interestingly, they tend to opt for the nests of the same species that reared them. 

Once the female finds a suitable nest, she removes one of the unwitting host’s eggs, and lays hers in its place. Cuckoos hatch quickly – after just 12 days – and soon take over, taking all the food brought by the host bird.

By the time the Cuckoo leaves the nest, it is far bigger than the host bird, but the adoptive parent continues to feed the young Cuckoo for a further two weeks. With their young being raised by another bird, adult Cuckoos are free to leave the UK much earlier. Most leave during June for Africa, where they spend winter. The young Cuckoos leave later on, once they’re fully fledged.

Call/song

“Cuck-oo!” – most people can recognise a Cuckoo’s call, as it just spells out their name. But it’s only the males that make the ‘cuckoo’ sound. Female cuckoos make a more ‘bubbling’ sound. 

Juvenile Cuckoo, perched on a fence post in heathland.
Juvenile Cuckoo
Birds of the month

Head outside and discover fascinating birds each month. Read on for top ID tips, what to listen for, and where to see them.

Your Cuckoo questions answered

How can I identify a Cuckoo?

Cuckoos have a slim, grey body, barred underparts, long wings and a long tail. Females can also have a brown colour form. Listen for the male's familiar “cuck-oo” call. Look for a long-tailed, grey bird with pointed wings and barred underparts.

How long do Cuckoos live?

Cuckoos can live for several years in the wild, with the max age of a ringed bird being 6 years 11 months.

What does a Cuckoo eat?

Cuckoos mainly eat caterpillars and other insects. They can even eat hairy caterpillars that many other birds avoid.

Where do Cuckoos nest?

Cuckoos don't build their own nests. Females lay their eggs in the nests of other birds, such as Meadow Pipits and Dunnocks.

When do Cuckoos nest?

Cuckoos arrive in spring and lay their eggs from late April through June, using the nests of other birds.

Do Cuckoos migrate?

Yes. Cuckoos are long-distance migrants, travelling between the UK and Africa each year.

When do Cuckoos arrive in the UK?

Cuckoos usually begin leaving the UK from late June, with most gone by August.

When do Cuckoos leave the UK?

Cuckoos usually begin leaving the UK from late June, with most gone by August.

Key facts