How to identify

Stonechats are Robin-sized birds. Males have striking black heads with white around the side of their neck, orange-red breasts and a mottled brown back. Females have brown heads, brown backs and an orange tinge to their chests. Stonechats are frequently seen flicking their wings while perched, often doing so on the tops of low bushes. As its name suggests, these birds utter a sharp loud call that sounds like two stones being tapped together. They breed in western and southern parts of the UK, but spread out more widely in winter.

Call

Stonechat

Herman van Oosten / xeno-canto

Key

  1. Resident
  2. Passage
  3. Summer
  4. Winter
* This map is intended as a guide. It shows general distribution rather than detailed, localised populations.
UK distribution map for Stonechat
  1. Jan
  2. Feb
  3. Mar
  4. Apr
  5. May
  6. Jun
  7. Jul
  8. Aug
  9. Sep
  10. Oct
  11. Nov
  12. Dec

Your Stonechat questions answered

How can I identify a Stonechat?

They are slightly smaller than a Robin. Males in breeding plumage have a black head with white patch on side of neck, an orange-red breast and a dark brown back with a small white rump. Outside of the breeding season males are more subdued in colour. Females lack the black head and less obvious white patch on side of neck with a brown streaked back.

What species looks similar?

Whinchats are slightly smaller, with longer wings and white sides to base of tail. Males have a prominent white eye stripe and another white stripe below cheeks. Females have a buff white eye stripe.

What does a Stonechat eat?

They eat seeds, fruit and a variety of insects.

Where do Stonechats nest?

They like to nest low down in vegetation or under a gorse bush or shrub. Breeds widely in the West and North of Britain and Ireland.

When do Stonechats nest?

March – June and can have 2-3 broods per nesting season. In exceptional cases, up to four broods.

How long do Stonechats live?

They have an average lifespan of 4-5 years old.

Do Stonechats migrate?

They are a resident bird, but some are partial migrants. They will leave their summer territories and winter in coastal areas. Some migrate to Southern Europe and North Africa.

Are Stonechats rare in the UK?

No, they are a species which are benefitting from warmer winters, and their population is strongly increasing. They are much more widespread in winter; the species distribution has increased to cover 80% of the UK.

When do Stonechats arrive in the UK?

Wintering birds arrive in autumn.

When do Stonechats leave the UK?

Those birds that breed outside of the UK can leave as early as February.

Key facts