How to identify

The male Bullfinch is unmistakable with his bright pinkish-red breast and cheeks, grey back, black cap and tail, and bright white rump. The flash of the rump in flight and piping whistled call are usually the first signs of Bullfinches being present. They feed heavily on the buds of various trees in spring and were once considered a pest of fruit crops.

Call

Bullfinch

Niels Krabbe / xeno-canto

Key features to look out for

  • Male Bullfinches chest and cheeks are a pinkish red
  • Contrasting against their black cap and tail

Where and when to see them

Bullfinches can be seen in woodland, orchards and hedgerows. Best looked for at woodland edges – usually located by its mournful call.

Key

  1. Resident
  2. Passage
  3. Summer
  4. Winter
* This map is intended as a guide. It shows general distribution rather than detailed, localised populations.
UK distribution map for Bullfinch
  1. Jan
  2. Feb
  3. Mar
  4. Apr
  5. May
  6. Jun
  7. Jul
  8. Aug
  9. Sep
  10. Oct
  11. Nov
  12. Dec

Behaviour

Despite their stella looks, Bullfinches are shy birds which are easily spooked and often avoid the limelight. It’s “pew pew” call is often the easiest way to know they’re in your neck of the woods. 

Your Bullfinch questions answered

How can I identify a Bullfinch?

They are similar size to a House Sparrow. They have large head and thick neck with a short black bulbous bill. Both have a glossy black cap and bib and black wings and tail. Males have a rose-pink breast and back is blue-grey. Females have a pinkish-grey chest and back. When in flight you will notice the white rump. Juveniles are like females but slightly more brown without the black cap.

What birds look similar?

Chaffinches are similar sized with similar colouring. However, the males have a blue-grey head with pinkish brown breast and cheeks with a greenish rump and a blue-grey bill. Females are slightly paler yellowish grey-brown body with a brown bill.

What does a Bullfinch eat?

They mainly eat seeds, fruits and buds and will feed young insects.

Where do Bullfinches nest?

They typically nest 1-2m up in a bush or shrub. Often in a wooded area of woodland edge as well as gardens and hedgerows.

When do Bullfinches nest?

April – July, they can have 2-3 broods. Some breeding continues through to September.

How long do Bullfinches live?

They have an average lifespan of two years, oldest ringed bird recorded reached nine years old.

Do Bullfinches migrate?

No, Bullfinches are residents. Small numbers from Fennoscandia can be seen on the Northern Isles in spring and autumn.

Are Bullfinches rare in the UK?

No, they are widespread throughout Britain and Ireland excluding the north of Scotland. However, their population is struggling due to loss of habitats and natural food resources.

Key facts