Great Tits have a wide song vocabulary, from the easily-recognisable ‘tee-cher, tee-cher', to the fiendishly difficult tunes and trills. One common call is a recurring "chink", not to be confused with the "pink pink" Chaffinch call.
Birds and wildlife
Great Tit
Parus majorGroup: TitsUK Conservation status:GreenHow to identify
This is the largest UK tit with a distinctive two-syllable song. It has a green and yellow body and a striking glossy black head with white cheeks. It's a woodland bird that has readily adapted to man-made habitats to become a familiar garden visitor. It can be quite aggressive at a bird table, fighting off smaller tits. In winter, it joins with Blue Tits and others to form roaming flocks which scour gardens and countryside for food.Call

Great Tit
Stein Ø. Nilsen / xeno-canto
Key features to look out for
- Black cap, green back and bright yellow tummy with a black stripe down the middle.
- Long, thin beak – perfect for pecking at peanuts in a feeder!
- Can be mistaken for a Blue Tit, but lacks any blue, and is larger.
Where and when to see them
Great Tits can be seen in woodland, parks and gardens across the UK. Absent only from the northern and western Isles of Scotland.
Key
- Resident
- Passage
- Summer
- Winter

- Jan
- Feb
- Mar
- Apr
- May
- Jun
- Jul
- Aug
- Sep
- Oct
- Nov
- Dec
Behaviour
Call/song
A trademark two-syllable song, which sounds like they’re shouting out for the ‘teacher’. They have over 40 songs and sounds, all with a metallic, ringing quality. They’re often described as ‘seasawing’ between notes (or sometimes – a little less romantically – they’re compared to a squeaky bike pump!).
When and where to hear them?
They’re vocal all year round, but you’re more likely to hear its most distinctive little ditty in the spring and summer. Great Tits are typically woodland birds, foraging in trees and bushes to find insects, and nesting in holes in trunks. But keep an ear out in your local garden or green space – they have adapted well to living alongside humans, often feasting at feeders.
What do Great Tits sound like in winter?
Your Great Tit questions answered
How can I identify a Great Tit?
Largest member of the tit family with a black cap, collar and throat with a black line that extends down the centre of the belly which is thicker in the males. Their cheeks are white and backs are an olive-green colour whilst their breasts are yellow. They have a white wing bar which you often see in flight.
What birds look similar?
Blue Tits can often look similar but look out for the belly stripe and less white on the head.
What does a Great Tit eat?
Mainly insects, especially caterpillars during the summer. They will often switch their diet to more seeds, fruits and nuts during autumn and winter.
Where do Great Tits nest?
Within a hole or cavity of a tree 2-4m above ground in broadleaved woodland, parks, farmland and conifer plantations.
When do Great Tits nest?
April – June and they will often have two broods.
Do Great Tits migrate?
No, they remain here all year round.
How long do Great Tits live?
On average, three years but the oldest on record was 10.
Are Great Tits rare in the UK?
No, they are widespread in the UK wherever there are suitable trees. They are rare in the Hebrides and absent entirely from the Northern Isles due to the landscape.