How to identify

Its twittering, wheezing song and flash of yellow and green as it flies make this finch a truly colourful character. Nesting in a conifer, or feasting on black sunflower seeds, the Greenfinch is a regular garden visitor, able to take advantage of food in rural and urban gardens. Although quite sociable, they may squabble among themselves or with other birds at the bird table. Greenfinch populations declined during the late 1970s and early 1980s but increased dramatically during the 1990s. A recent decline in numbers has been linked to an outbreak of trichomonosis, a parasite-induced disease that prevents the birds from feeding properly. To help stop the spread, follow our advice for best feeding practices on our Keep Your Garden Birds Healthy page.

Call

Greenfinch

Sander Bot / xeno-canto

Key features to look out for

  • Slightly stern looking, with dark eyes and a chunky beak.
  • Warm yellow/green colouring, with vibrant yellow flashes on the wings. 
  • Can be mistaken with a Siskin, which is smaller, streakier and brighter. 
A lone juvenile Greenfinch perched on a conifer branch.
Juvenile Greenfinch
Female and juvenile Greenfinch

Despite their name, female Greenfinches are actually a dull brown colour, with a characteristic yellow stripe on their wings and tail. Juveniles look similar to females.   

Bird of the Year!

Yes, you better believe it, Bird of the Year (BoTY) is back for 2026!

Is green this years gold? The Greenfinch is here to hit the high notes and hop to the top. Vote now for your 2026 bird of the year!

Where and when to see them

A common countryside bird found in woods and hedges, but mostly found close to humans on farmland and in parks, town and village gardens and orchards. The only places they're not found are upland areas without trees and bushes.

Key

  1. Resident
  2. Passage
  3. Summer
  4. Winter
* This map is intended as a guide. It shows general distribution rather than detailed, localised populations.
UK distribution map for Greenfinch
  1. Jan
  2. Feb
  3. Mar
  4. Apr
  5. May
  6. Jun
  7. Jul
  8. Aug
  9. Sep
  10. Oct
  11. Nov
  12. Dec

Behaviour

Call/song

A wheezy sequence of trills at different speeds. Greefinches often sound like they’re shouting out ‘cheese’, but this is interspersed with ‘dibbi-dibbi-dib’ and ‘ju-ju-ju-ju-ju’ noises.

When and where to hear them?

You can hear Greenfinches everywhere. They will begin to sing as early as January, getting ready for the breeding season which starts in March.

Greenfinch perched on a sunflower head, eating the seeds.
Greenfinch
What do Greenfinches sound like in winter?

Greenfinches sing in a bright voice that can sometimes sound a little wheezy. Singing while perched, you might hear a variety of trills, including a repeated ‘too-eee’, followed by a ‘dweeez’. Its call in flight is a repetitive and rapid "chichichichit".  

Your Greenfinch questions answered

How can I identify a Greenfinch?

These chunky finches have a stout pink to pinkish brown beak designed for crushing seeds. Males have a beautiful green and greyish plumage with bright yellow markings on their wing and tail feathers. Females are slightly duller with a brown plumage with yellow markings. Listen out for their distinctive wheezing often woven into their musical song.

What birds look similar?

The Serin is the UK smallest finch species. They have green and yellow plumage; males have bright yellow underparts and females have a brown greenish plumage. Both males and females have bold streaking on their sides. They are a rare bird for the UK and usually spotted passing through on the south coast during migration. Another similar species is the Siskin. They are smaller than a greenfinch which a less chunky bill. The male has a streaky yellow-green body and a black crown and bib. Females have a much paler brownish plumage. Both have yellow-and-black-striped wings.

What does a Greenfinch eat?

They have quite a varied diet and will eat seeds, berries, buds and insects.

Where do Greenfinches nest?

Greenfinches breed all over the UK and nest in fairly open areas where tree and shrubs are present. Usually nesting in woodland borders, parklands, hedgerows and gardens.

When do Greenfinches nest?

Late April and can have up to two broods.

How long do Greenfinches live?

They have an average life span of two years. The oldest ringed Greenfinch was 11.

Do Greenfinches migrate?

No, they are a resident species and often remain in their local area. Some may travel further south during the winter.

Are Greenfinches rare in the UK?

No, they are widespread in the UK, however their population numbers have dropped dramatically due to a disease called trichomonosis causing them to be a species of concern.  

Key facts