How to identify

The Oystercatcher is a large, stocky, black and white wading bird. It has an orange-red bill and reddish-pink legs. In flight it shows a wide, white wing-stripe, a black tail and a white rump that extends as a 'V' between the wings. Because it eats cockles, the population is vulnerable if cockle beds are overfished. They breed on almost all UK coasts. During the last 50 years, more birds have started breeding inland. Most UK birds spend the winter on the coast where they are joined on the east coast by birds from Norway.

Call

Oystercatcher

Patrik Ã…berg / xeno-canto

Key features to look out for

  • A large, stocky wader (40-45cm). 
  • Black above, white below with a long, bright orange bill and red-pink legs. 
  • Oystercatchers have a short, sharp whistling call. 

Conservation status

Despite being an easy sighting, Oystercatchers are on the UK’s Amber list of Birds of Conservation Concern. This follows a decline of 39% between 1995-2018 in Scotland. Threats to the species include high levels of predation, human disturbance, overfishing of shellfish and cold weather events.  

While numbers have stabilised in England, we’ve made Oystercatchers an RSPB priority species and are working to identify solutions to their decline. 

A group of nine Oystercatcher walking across the shoreline at a beach.
Oystercatcher
Save our seabirds

We’re at risk of losing some seabird species in just a few decades. Be part of the team tackling their biggest threats.

Where and when to see them

Difficulty rating - Easy

Although associated primarily with the coast and estuaries, Oystercatchers can be found across a large part of the UK, with breeding strongholds in the interior of Scotland However, they’re typically a feature of estuaries and bays throughout October. Morecambe Bay hosts the most wintering Oystercatchers in the UK with approximately 40,000 birds counted at high tide roosts last winter.   

Key

  1. Resident
  2. Passage
  3. Summer
  4. Winter
* This map is intended as a guide. It shows general distribution rather than detailed, localised populations.
UK distribution map for Oystercatcher
  1. Jan
  2. Feb
  3. Mar
  4. Apr
  5. May
  6. Jun
  7. Jul
  8. Aug
  9. Sep
  10. Oct
  11. Nov
  12. Dec

Behaviour

Oystercatchers are on our shores all-year round, and, thanks to their adaptability, they turn up in some surprising locations like car parks and urban rooftops. However, from autumn, you’ll likely see them in big groups along our shorelines. Through the colder months, they eat cockles and mussels, using their strong bill to prise open or hammer their prey.  

Last year, the world’s oldest Oystercatcher was discovered by the Wash Wader Research group – thanks to the power of long-term bird ringing projects. Oystercatchers have an average life expectancy of 12 years old, but this record breaker had reached a whopping 43 years old.  

Oystercatcher adult bird with a chick on a beach
Oystercatcher and chick
Wing Tips

Brilliant birds, month by month: what to see and where to go.

Your Oystercatcher questions answered

How can I identify a Oystercatcher?

They are a stocky wader with bold, black and white markings and bright orange bill. In flight, you will see a white wing bar and white rump. They can be noisy birds and will produce a loud, 'kleep, kleep' call.

What does a Oystercatcher eat?

In coastal areas, their main food is shellfish such as mussels and cockles. Birds which are further inland will feed on worms, crabs and lugworms.

Where do Oystercatchers nest?

They breed on all UK & Irish coastlines except the South East of Ireland. They nest on the ground in the open and sometimes within short vegetation. It's not too unusual to see them nesting on low roofs or even within industrial sites.

When do Oystercatchers nest?

April - June, having just one brood.

How long do Oystercatchers live?

On average, they live for 12 years but the oldest recorded was just over 41 years old.

Do Oystercatchers migrate?

We have both resident and migratory birds in the UK. Inland breeding birds will leave their territories between July and September and head to the coasts for winter whilst juvenile birds can sometimes head to France, Spain and Portugal. Birds from Scotland and Iceland will winter in the west of the UK and Ireland.

Are Oystercatchers rare in the UK?

No, they are widespread in the UK.

When do Oystercatchers arrive in the UK?

Breeding birds remain in the UK but arrive back to breeding territories in March. Those breeding in Norway, Iceland and the Netherlands will join us in October to winter in the UK.

When do Oystercatchers leave the UK?

Non-breeding birds will leave in March to go back to their breeding territories.  

Key facts