How to identify

The Skylark is a small brown bird, larger than a sparrow but smaller than a starling. It is streaky brown with a small crest – which can be raised when the bird is excited or alarmed – and a white-sided tail. The wings also have a white rear edge which is visible in flight. It's known for its display flight, vertically up in the air. Its recent and dramatic population declines make it a Red List species.

Call

Skylark

Patrik Åberg / xeno-canto

Key

  1. Resident
  2. Passage
  3. Summer
  4. Winter
* This map is intended as a guide. It shows general distribution rather than detailed, localised populations.
UK distribution map for Skylark
  1. Jan
  2. Feb
  3. Mar
  4. Apr
  5. May
  6. Jun
  7. Jul
  8. Aug
  9. Sep
  10. Oct
  11. Nov
  12. Dec

Where best to see them

Your Skylark questions answered

How can I identify a Skylark?

They are larger than a sparrow but smaller than a Starling. They are brown bird with streaking on the back and sides and lighter unmarked underparts. They have a medium-length brown tail with white outer feathers. They have a short streaky crest which can be raised and lowered. Their song is long, pleasant and made up of rolling, chirruping and whistling notes often heard high up.

What birds look similar?

Woodlark are a smaller species with a noticeable short tail. They too have a crest that can be raised but have a prominent white stripe above the eye that meets the back of the head and rusty coloured cheeks. Tail is square ended with small white corners rather than all white outer feathers like the Skylark.

What does a Skylark eat?

Their diet is made up of insects and seeds.

Where do Skylarks nest?

They nest directly on the ground in open areas such as farmland, saltmarshes and heathland.

When do Skylarks nest?

They nest from May onwards and can have up to 3-4 broods per nesting season, however this is often limited due to farming practices.

How long do Skylarks live?

They have an average lifespan of two years, the oldest ringed bird was nine years old.

Do Skylarks migrate?

No, they are UK residents. Some upland species may move to lowland areas. Northern and eastern Europe Skylarks arrive in Britain in October to winter and leave in January.

Are Skylarks rare in the UK?

No, we have around 1.6 million breeding pairs in the UK. However, Skylarks have become a species of concern due to the move from spring to winter cereals, as well as intensified grassland management.

Key facts