How to identify

Smaller than Blackbirds, Starlings have a short tail, pointed head and triangular wings. In their breeding plumage, they look black at a distance. When seen closer, they are very glossy with a sheen of purples and greens. Their feathers are also flecked with white and this is especially noticeable in their winter plumage, which is more brown with many bright white spots. Starling flight is fast and direct and they walk and run confidently on the ground. Noisy and social, Starlings spend a lot of the year in flocks. Starlings are fantastic mimics and can make a huge variety of tweets, cheeps, clicks and burrs. Still one of the most common garden birds, its decline elsewhere makes it a Red List species.

Call

Starling

Uku Paal / xeno-canto

Key features to look out for

  • Glossy black plumage with an iridescent purple and green sheen 
  • In winter, feathers are speckled with white spots 
  • Beak is dark in winter, yellow in summer 
  • Smaller than a Blackbird
Starling flock in murmuration over reedbed
Starling murmuration
Starling murmurations

One of nature’s highlights throughout the colder months are the incredible aerial displays performed by one of our most charismatic species – Starling murmurations. Learn how to enjoy winter’s best spectacle!

Conservation status

Their magnificent murmurations might suggest that Starlings are doing well. However, the species declined by 57% between 1995 and 2023 and is now on the Red List of UK Birds of Conservation Concern. Starlings are also an RSPB Priority Species, and we’re currently working to identify the causes and solutions to their decline.  

When and where to see them

Difficulty rating: Easy

Starlings are regular garden visitors and you could see them pretty much anywhere in the UK, except parts of Scotland. To be in with a chance of watching one of their spectacular aerial performances – called a murmuration – head to large roost sites like reedbeds, piers, and coastal marshes. 

Starlings are resident in the UK all year round, but their numbers swell in winter, when birds migrate here from Scandinavia.

Key

  1. Resident
  2. Passage
  3. Summer
  4. Winter
* This map is intended as a guide. It shows general distribution rather than detailed, localised populations.
UK distribution map for Starling
  1. Jan
  2. Feb
  3. Mar
  4. Apr
  5. May
  6. Jun
  7. Jul
  8. Aug
  9. Sep
  10. Oct
  11. Nov
  12. Dec

Behaviour

From November to February the humble Starling puts on one of nature’s most spectacular shows. As the sun dips below the horizon, hundreds – and sometimes thousands – of them gather in vast flocks that swoop and swirl across the sky, like the avian equivalent of the Red Arrows. 

These dazzling displays are so perfectly synchronised that people once thought that Starlings could read each other’s minds, allowing them to twist and turn in perfect unison. Scientists have since figured out that Starlings have lightning-fast rection speeds, which mean they can mirror the flight path of the birds around them.

Call/song

Just about everything! These birds are impressive mimics – from car alarms to dog barks, their incredible syrinxes (a bird’s version of a larynx) allow them to distract and confuse predators. Heard an unusual bird, like a Lapwing or a Curlew, in completely the wrong habitat? You might find your culprit comes in a Starling-shaped package.

When and where to hear them?

Almost always! Morning, noon, and night and all year round. Through the winter, the UK sees an influx of Starlings come across from Europe, so their chameleon vocals become even more common.

And just about everywhere! They’re a frequent fixture in our towns and cities but can be found in more rural environments too. Visit a reedbed at dusk in the winter months, and you might catch them performing their mesmerising murmurations – they can gather in huge numbers, and their wingbeats sound like crashing waves.  

Starling, adult in winter plumage perched in tree around a Christmas market that has been laden with fairy lights
Starling
What do Starlings sound like in winter?

Listen out for clicks and rattles coming from the tops of trees, chimney stacks and TV aerials. Their simple call sounds a little like an old rocking chair, but they're fantastic mimics, and can even adopt phone ringing, siren and car alarm sounds!

Starling perched on garden fence
Starling
Wing Tips

Brilliant birds, month by month: what to see and where to go.

Your Starling questions answered

How can I identify a Starling?

Smaller than a Blackbird, they are stocky with a very pointed beak which is yellow in the breeding season but goes black during winter. Adult birds have iridescent colours of greens and purples with pale spots whilst juveniles start with grey-brown plumage, and then quickly develop partial and then full spotted winter plumage.

What does a Starling eat?

Starlings will eat a variety of foods but their favourite are cranefly larvae and worms within short, grassy areas. They will readily come to feeders, especially for suet pellets and fat balls. In autumn and winter, they will feed on soft fruits.

Where do Starlings nest?

Starlings like to nest in cavities within trees, rocks and often within eaves or roofs of houses, where the nest is made out of grasses and leaves. Both adults will incubate and feed the chicks.

When do Starlings nest?

Starlings nest between April - June and have 1-2 broods.

How long do Starlings live?

On average, they live for five years with the oldest ringed bird recorded being 17 years old.

Do Starlings migrate?

They are resident in the UK but birds from northern and central Europe will come to the UK for winter and leave again in spring.

Are Starlings rare in the UK?

No, but their population is in decline and they are Red listed. They are widespread and can be found in towns, cities, farmland and woodlands.

Key facts